Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Týden od soboty 28.10. do pátku 3.11.2017 v Komentářích HN: hledají se ministři Zn. z Agrofertu. Ozdravný výlet na Slovensko

Andrej Babiš maká na sestavení vlády, už má půlku, další ministerstva inzeruje na Facebooku. Kdo by chtěl na průmysl? Kdo na školství? A na kulturu?! Odborníci, hlaste se!..Petr Honzejk, HN, 2.11.2017, celý článek v Názorech HN níže

„Dobrý den z Hospodářských novin.
Je za námi druhý povolební týden a stále nic. Stále vládu nemáme.

Podle mnohých to vůbec nevadí. Jsou totiž země, kde vládu neměli ještě hodně dlouho po volbách. V Belgii to trvalo dva roky. V Německu měli letos volby skoro o měsíc dříve než my a také ještě nemají vládu. A nezdá se, že by se kvůi tomu u nich něco hroutilo.

Takže vyčkejme. A pokud by vám byla chvíle příliš dlouhá, vězte, že čas si lze vždy dobře zkrátit například pročítáním Názorů Hospodářských novin.

Dobrý víkend a dobré čtení.
Jan Kubita, editor.“

 

Z Čech a Moravy doporučujeme ozdravný výlet na Slovensko.  V sobotu 4.11.2017 na Slovensku proběhly krajské volby, v nichž dosavadního banskobystrického župana, ultrapravicového národovce Mariana Kotlebu porazil s velkým rozdílem podnikatel Ján Lunter. Co chce udělat jako první věc? „Otevřu dveře a vyvětrám. Potom bych chtěl na úřad vyvěsit vlajku Evropské unie,“ řekl Lunter.

Vládnoucí strana Smer premiéra Roberta Fica získala jen dvě z osmi křesel županů, naopak v pěti z osmi krajů uspěla sjednocená pravicová opozice.

Samosprávné kraje na Slovensku (tzv. župy) letos rozhodují o využití celkem 1,25 miliardy eur, tedy v přepočtu 32 miliard korun. Krajská samospráva má na starosti například střední školy, menší nemocnice, muzea a divadla. Spravuje také regionální silnice a uděluje povolení pro regionální autobusovou dopravu

 

VYHRALO SEBAVEDOMÉ SLOVENSKO
Ďakujem všetkým voličom, ktorí využili svoje právo a rozhodli sa účasťou vo včerajších voľbách ovplyvniť to, kto bude spravovať ich región. Ale aj to, aká bude atmosféra v celej našej krajine.

Vo väčšine samosprávnych krajov si ľudia zvolili zmenu. Ukázalo sa, že ak si voliči môžu vyberať z dobrých kandidátov, politická súťaž môže byť vyrovnaná a nič nie je dopredu vyhraté, či prehraté. Zvoleným županom a poslancom samosprávnych krajov držím palce. Očakávam, že dokážu prispieť k rozvoju svojho regiónu a k zlepšeniu života ľudí, ktorí im dali dôveru.

Som veľmi rád, že extrémisti dostali v sobotu výprask. Stovky ich kandidátov vo všetkých krajoch sme porazili našou najsilnejšou zbraňou – slobodným hlasovaním v demokratických voľbách. Nie, neznamená to, že fašistické zlo na Slovensku sme úplne potlačili. Ale urobili sme dôležitý krok. Voliči Jána Luntera presvedčivo vyhnali fašistu z čela banskobystrickej župy, voliči v iných krajoch nedali extrémistom šancu uspieť.

Vzdávam úctu všetkým ľudom, ktorí prispeli k tomu, že v sobotu vyhralo moderné, sebavedomé, demokratické Slovensko.

…jako první reakci po volbách napsal 6.11.2017 slovenský president Andrej Kiska.

zdroj: iRozhlas 6.11.2017 zde


Nepotřebujeme prezidenta, který veřejnost štěpí, ale který ji sjednocuje, neboť bez shody v základních hodnotách není žádná společnost silná a nemůže být proto na vnitřním ani a zejména na mezinárodním poli úspěšná. A samozřejmě, potřebujeme též prezidenta, který svým chováním jde ostatním příkladem a ne naopak. Je paradoxem, že prezidenta tohoto kladného, masarykovského ražení mají nyní Slováci a my máme jeho protiklad.

Andrej Kiska uskutečňuje to, že prezident může mít větší vliv než odpovídá jeho formálním pravomocem a nepotřebuje při tom balancovat na hranici ústavy ani se dopouštět jiných úskoků. Stačí mu využívat své vážnosti a morální autority, kterou si získal. Těžko říci, nakolik ovlivnil nynější slovenské volby, ale výzvou, aby občané nevolili extremisty, k tomu jistě přispěl.

Řekl co říci měl a udělal to, co bylo správné.
(Z našich kandidátů na prezidentský post se mu nejvíc blíží Jiří Drahoš.)“

Bohumil Sláma „Ne Zeman, ale Kiska“ 5.11.2017 na Aktuálně.cz  ZDE.

Související příspěvky