Praha 8: oživení zahrádkářské kolonie na Libeňském ostrově
Legendární zahrádkářská kolonie na Libňském ostrově se pootevírá a zapojuje i lidi „zvenčí“. V r. 2015 to byl příměstský „zahradnický“ tábor pro městské děti a zcela nová komunitní zahrada na Libeňském ostrově, kterou v rámci dobrovolných brigád vybudovali zahrádkáři ze 46. a 47. ZO ČZS. Až dvaadvaceti dalším rodinám tak bude umožněno zahradničit uprostřed metropole. Kromě záhonků budou mít členové této komunitní zahrady k dispozici také odpočinkovou zónu, pitnou vodu, elektřinu, kompost, WC, kůlnu na nářadí a gril. Drobné zahradnické nářadí včetně posezení zajistili zahrádkáři sami mezi sebou. Zahrádkáři si zároveň připravili pro členy komunitní zahrady několik workshopů, které povedou zkušení pěstitelé z jejich řad.
Zástupce starosty Prahy 8 Petr Vilgus ( Strana zelených) k tomu dodává: „Zahrádkářské kolonie v Praze už dávno nefungují jen jako místo pro pěstování ovoce a zeleniny. Jsou to místa setkávání a komunitního života. Městské děti zde získávají kladný vztah k přírodě a cvičí si manuální zručnost. Kolonie jsou užitečnou součástí života moderního města.“
V případě zájmu o záhonek kontaktuje zástupce zahrádkářské kolonie na emailu: zzzkopecka@seznam.cz
zdroj: NSZM
ČR: Lepší hospodaření s potravinami
Rok 2015 byl v ČR zlomový v cestě za omezením plýtvání potravinami. Obchodní řetězce totiž nově nemusejí platit DPH z darovaných potravin, takže zejména ovoce, zelenina a pečivo, jež se neprodají, nyní následující den končí v potravinových bankách. Dosud se zlevňovaly nebo vyhazovaly. Pilotní projekt začal fungovat v patnácti hypermarketech v Ostravě, Praze a v Brně a brzy se zapojí i obchody v dalších regionech.
Jídlo z pražské potravinové banky dostává charitativních 96 organizací, což je pomoc pro zhruba 10 tisíc lidí. „Uspokojit je není vůbec jednoduché, řekla bych, že jsme zhruba na 20 % toho, co by oni rádi od nás dostávali,“ řekla předsedkyně pražské potravinové banky Věra Doušová. Zásoby v bankách rychle ubývají, co dostanou, většinou ten den rozdají.
Plýtvání potravinami a způsoby, jak je omezit, se nově sleduje také v necelé stovce restaurací pro zaměstnance v programu Waste Watch. Osvětová akce má za cíl zefektivnit využívání surovin při vaření, plánování jídelníčku a strávníkům nabízí i výběr menších porcí.
zdroj: NSZM
Praha: pozvání na charitativní výstavu Podmořský svět
