Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Etika a umělá inteligence. Rozhovor a esej Kamily Houškové

Ačkoli se může zdát, že vývoj umělé inteligence je pouze v rukou techniků a programátorů, čím dál více do něj promlouvají i vědci z jiných oborů včetně humanitních. Velkou roli přitom hraje filozofie, konkrétně etika, píše v úvodu svého textu studentka gymnázia Nad Alejí Kamila Houšková, která se zúčastnila soutěže o nejlepší esej na téma Etika umělé inteligence. Soutěž vyhlásilo Centrum Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice (CEVAST) při příležitosti prvního výročí svého založení.

Jaká byla vaše motivace zúčastnit se soutěže Centra Karla Čapka? Je tematika umělé inteligence něčím, co Vás hodně zajímá a oslovuje? A proč vlastně?

Určitě, tato tematika mě opravdu zajímá. Jde o vytváření myslících strojů/algoritmů, což mě hodně fascinuje. Váže se k tomu spousta dalších věcí, např. otázky, jestli stroje mohou myslet, být si vědomy samy sebe, nebo dokonce cítit emoce jako lidé. A co se týče soutěže, prvotní impuls byl, že bych se ráda hlásila na obor kognitivních věd, který se právě tématy mysli zabývá. Kognitivní vědy se studují v zahraničí, když se hlásíte na zahraniční vysokou školu, většinou po vás chtějí tzv. personal statement, což je vlastně esej o tom, proč se na obor hlásíte. V té zmiňujete mimo jiné i svoje mimoškolní zkušenosti a vysvětlujete, jakým způsobem váš zájem o obor dokazují. Soutěž centra byla skvělou příležitostí uspořádat si myšlenky.

Celý rozhovor s Kamilou Houškovou z roku 2019 najdete na na stránkách AV ČR ZDE.

Plné znění eseje Kamily Houškové
si můžete přečíst v sekci Novinky na webových stránkách
Centra Karla Čapka pro studium hodnot ve vědě a technice (CEVAST).

 

Náhledový obrázek: ilustrační

Související příspěvky