Zavařujte, nakládejte, sušte, pečte koláče a podělte se! Letní info z Bezobalu

Blíží se doba hojnosti a zrání. Rádi bychom, aby nic z toho, co se dlouhé měsíce vystavovalo slunečním paprskům a vláze, rostlo, nabíralo na chuti a vybarvovalo se zráním, nepřišlo nazmar. A tak vám ukážeme, jak na to. Kdo bojuje s nadúrodou, toho zachrání tři věci.
Zavařujte, nakládejte, sušte
Se zavařováním budete trendy, právě se vrací do módy. Frčí klasické nakladačky i moderní chutney, pickles a ovocné kůže (plátky). Mohli jste je ochutnat jako limitovaný sortiment od firmy Lifefood, ale zkusit je vyrobit doma, to bude určitě dobrodružství. Samo o sobě je zavařování v souladu s konceptem zero waste. Do puntíku zero waste se stane, když i potřebné ingredience obstaráte bez obalu. Pektinu, cukru, octa i koření máme zásobu.

Podělte se
Nabídnout přebytky ostatním je účinné a šlechetné. Některý ze sousedů z nejbližší bytovky nebo paneláku si možná rád přijde načesat trochu meruněk. Za to, že vám nebude ovoce hnít na zemi, nebo za pár sklenic marmelády nebo koláč s drobenkou, to záleží, jak se dohodnete. Přebytky můžete také nabízet a nakupovat na www.sousedovazahrada.cz. Ve veřejných prostorech můžete sbírat zdarma, ale má to svá pravidla. Kde a jak se dostanete k ovoci zjistíte u Na ovoce.

Koláče, koláče a zase koláče

Můžete zůstat u klasiky a věnovat se bublaninám a drobenkovým koláčům, nebo zkusit třeba poslední dobou tolik opěvovaný crumble. Tady je recept na jeden luxusní se švestkami, které je možné nahradit aktuálními meruňkami. Jestli se do něj vrhnete, věřím, že se potkáme u násypníku s bezobalími vločkami a ořechy a nebo nad voňavou cejlonskou skořicí.  V každém případě, heslem srpna je „Koláč do každé domácnosti!“. Potěšte děti, dejte si kávu a koláč s partnerem, upečte koláč kolegům, vezměte koláč na návštěvu a úroda vám bude mizet před očima a měnit se ve spokojené tváře přátel, dětí nebo kolegů.

Novinky z Bezobalu

Srpnovou peckou mezi novinkami se tak stává NOVÝ MLÝNEK NA OŘECHY, kterým jsme vybavili prodejnu na Hradčanské.

Zbrusu nový je totiž i mlýnek na obilí! Lépe to s ním odsýpá, protože je výrazně rychlejší a navíc mele krásně rovnoměrně. Z prodejny na Hradčanské si můžete odnášet čerstvě namletou celozrnnou mouku. která je bohatá na vitamíny a minerály. Po mletí se spouští proces oxidace a tak se začnou postupně z mouky vytrácet živiny. Nejvýživnější je tedy čerstvá.

Podobně je to i s kávou. Ideální je kávu mlít před každou přípravou a pouze v množství, které využijete. Platí to zejména u kvalitních světle pražených káv – takže pro sortiment káv, které nabízíme jednoznačně. Chuť výsledného nápoje ale závisí i na hrubosti mletí, která je pro každou metodu malinko jiná a na době a průběhu extrakce. Přehled odpovídající hrubosti mletí pro jednotlivé metody přípravy najdete u mlýnku na na Hradčanské i Flořáku.
Nemáme obaly a tak nemáme ani etikety. I tak uděláme všechno proto, aby vám informace nechyběly. Na štítcích u zboží najdete základní informace o složení, expiraci a původu. Tipy na využití nebo výrobu kosmetiky a další údaje najdete na informačních tabulích v prodejnách. Vše ostatní vám povědí naši prodavači
Kdybyste se pro jistotu chtěli na nákup nejdřív vydat virtuálně, nabízíme vám tohle video o ZERO WASTE NAKUPOVÁNÍ od Dewii.

… a ještě video plné praktických nápadu přímo od ikony zero waste životního stylu Bey Johnson. V jejím TedTalku nechybí vtipné vyprávění o počátečních pokusech o no poo (mytí vlasů bez šamponu) ani historka o zklamání z toho, co se stane, když vaše s nadšením objevená náhrada za toaletní papír začne schnout ;-):

Zdroj: www.bezobalu.org

Adresa prodejen je:
Bělehradská 96, Praha 2, 120 00
Pod Kaštany 5, Praha 6, 160 00
Radhošťská 1, Praha 3, 130 00

 

Náhledový obrázek a foto v textu: ilustrační

Související příspěvky