Ve středu 1.2.2017 se konala v kinosále Masarykovy ZŠ plánovaná beseda Zdravý životní styl ve škole i doma v rámci programu „Fandíme zdraví“.Již během dopoledne připravovaly žákyně VII. B (K. Dlabačová, S. A. Jakob, E. Hájková a M. K. Blažková) pod vedením paní učitelky Jany Holasové občerstvení na podvečerní setkání – mrkvovou bábovku, cuketovou nádivku, ovesné palačinky a jogurtovo česnekový dip. Žákyně IV. A (E. Hegyiová), IV. D (E. Lukešová), IV. C (V. Němečková), V. B (J. Kotasová) a V. D (R. Kohoutová) připravily výzdobu školní jídelny jídelny, zeleninové a ovocné saláty a pomazánky. V. A (V. Valentová) vytvořila na téma Stravování literárně obrázkové příběhy (např. O tlustém Pepanovi, O dědečkovi, který jedl). Ty pak, spolu s pracemi žáků II. stupně, byly použity na výzdobu kinosálu. Zpestřením byly i výtvarné práce ze školního archivu na téma Zelenina plná vitamínů, které byly vystaveny na podzimní zahrádkářské výstavě.Od 14 hodin se v kinosále konala přednáška pro pedagogy na téma Jak učit pohybu na 1. a 2. stupni. PaedDr. Jan Tupý se této problematice věnuje téměř čtyřicet let. Obsahem přednášky bylo: co ovlivňuje zdraví člověka, proč je pohyb důležitý, jaké důsledky má nedostatek pohybu, jaký pohyb by měl být zařazen do režimu dne a s jakou frekvencí a intenzitou, jak by měl být utvářen pohybový režim žáků. Zásadní informací bylo, že by se žáci měli pohybovat 2-3 hodiny denně, z toho alespoň polovinu času by měl být pohyb prováděn se střední a vyšší intenzitou zatížení. Podle posledních průzkumů se průměrná doba pohybu dětí na 1. stupni pohybuje kolem 1 – 1,5 hodiny denně, u dětí nad 12 let dochází k poklesu až na necelých 20 – 30 minut denně. Po prezentaci pana Tupého se slova ujala dietoložka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., která je odbornou garantkou iniciativy Vím, co jím a piju a spolutvůrkyní programu Fandíme zdraví. Většinu času věnovala výživové pyramidě, která řeší pestrost a vyváženost stravy. Také připomněla letošní padesátiletou tradici školních jídelen v České republice. Jedná se téměř o světový unikát! Oběd ve školní jídelně tvoří však pouze 35% denního příjmu potravy, proto je důležité děti navyknout na snídaně, svačiny a večeře. Je známo, že vynechávání snídaně může dokonce ovlivnit školní výsledky. V 17 hodin začala beseda s rodiči a dětmi, kterou uvedla paní ředitelka Mgr. et Bc. Alena Sochůrková velmi pěkným povídáním o tom, proč se škola zapojila do programu a jak vnímá důležitost zdravé stravy i pohybu. Pak již nastal čas na debatu. Rodiče kladli zcela konkrétní, často zapeklité otázky, na něž odpovídal se šarmem a vtipem pan Ing. Petr Havlíček. Často tázajícím se doporučil jak jít na děti „od lesa“ či uvedl, jak konkrétní situaci řešil on sám. Několikrát zaznělo, že nesmírně důležitá je psychická pohoda dítěte, neboť děti – stejně jako dospělí – často řeší jídlem potíže jiného druhu. A pak také klíčová myšlenka, že příklady táhnou. Nestačí dětem říkat, jak se mají stravovat a pohybovat. Je lepší s nimi uvařit a třeba vyrazit na výlet na kole nebo si jít zahrát badminton. Zkrátka kázat vodu a pít víno se jako obvykle nevyplácí . Pana Havlíčka též průběžně doplňovala paní Hlavatá s praktickými informacemi o složení potravin, vhodné skladbě stravy při sportovní zátěži apod. Bylo evidentní, že rodiče mají velký zájem a motivaci vnést do rodinného života více ze zdravého životního stylu. Kromě živé diskuze všechny přítomné potěšila možnost ochutnat zdravé pamlsky děvčat ze VII.B. A děvčata měla na oplátku radost z toho, jak přítomným chutná. Tato nezvyklá aktivita, stejně jako výzdoba sálu z dílny dětí, velmi pozitivně překvapila přednášející. S tak „akčním“ přístupem se dosud na žádné škole nesetkali! Domů odcházeli všichni zúčastnění s dobrým pocitem z příjemně a užitečně stráveného podvečera.
Eva Danielová, Lucie Molínová
Source:: http://www.praha21.cz/aktuality/5894-ve-skole-fandime-zdravi