Rok 2021 je rokem sezónního ovoce a zeleniny z místních zdrojů

Rok 2021 OSN vyhlásila jako Mezinárodní rok ovoce a zeleniny.
Možná si to plně neuvědomujeme, ale téma úzce souvisí i s ochranou klimatu.

Jaká je naše rada?
Změňme jídelníček ve prospěch rostlinné stravy a kupujme sezónní, místní a bio ovoce a zeleninu.

Ovoce a zelenina dovážené z ciziny mají na svědomí vysoké emise CO2 z nafty nákladních aut.
Orientací na místní produkty zamezíme zbytečnému převážení z místa na místo a podpoříme zemědělce ve svém okolí.

Biozemědělství (neboli ekologické zemědělství) nepoužívá syntetická hnojiva ani jedovaté pesticidy.
Biozemědělci tudíž produkují kromě zdravějších potravin také zdravější a udržitelnější životní prostředí s čistými vodami, půdou a lepšími podmínkami pro život rostlin a živočichů.

Pěstování ovoce a zeleniny má významné environmentální, ekonomické i sociální přínosy:

  • Přispívá ke zvyšování biodiverzity krajiny.
  • Je náročnější na pracovní sílu, což vytváří pracovní místa a příjem i ve venkovských oblastech.
  • Přináší řadu možností i pro drobné pěstitele.
  • O významu ovoce a zeleniny pro naše zdraví není asi potřeba psát.

Čím přispívá Ekologický institut Veronica v Bílých Karpatech?

„Zpracování bělokarpatského ovoce je jedním z významných dlouholetých projektů, kterými se zabýváme v Hostětíně. V místní moštárně vyrábíme lahodný mošt již od roku 2000. A v minulém roce jsme ve Veronice nastartovali nový projekt eko-sociálního podnikání, který je rovněž zaměřen na využívání ovoce a zvyšování biodiverzity v hostětínském biosadu a přírodní zahradě. Ovoce sušíme, vaříme povidla, vyrábíme skvělé pečené čaje a ovocné moučníky ve Fér Kaffé Veronica ve Slavičíně.“

Děkujeme vám, že v roce 2021 s námi budete i nadále chránit klima a přírodu. Třeba i tím, že si dáte závazek jíst více ovoce a zeleniny, místo masa.

Přejeme vám i nám, aby se to dařilo.

Ekologický institut Veronica

Zdroj:

 

Související příspěvky