Komunitou podporované zemědělství v ČR
Od konce roku 2015 se i v České republice rozvíjí komunitou podporované zemědělství (KPZ). Spočívá v tom, že skupina lidí dá zemědělci na začátku sezony peníze a ten jim pak v průběhu celého roku dodává, co mu na statku vyroste. Nemusí se znát, ale dohodnou se, že si budou navzájem věřit. Úspěch KPZ dnes potvrzují tisíce farem ve Francii, USA, Velké Británii a dnes už i dvě desítky sedláků a potravinových komunit v České republice. Má řadu podob – od městských společenství, které si sami pro sebe pěstují zeleninu, až po zemědělce, kterým odbyt přes KPZ dokáže významně vylepšit ekonomickou stabilitu farmy. Zdánlivě jednoduchý systém nabízí oběma stranám víc, než se na první pohled zdá. „Každý, kdo se zaváže k dlouhodobému odběru potravin, se totiž podílí přímo, bez žádných dalších zprostředkovatelů, na ekonomice farmy. Přestáváte být pouhým spotřebitelem, se sedlákem uzavíráte dlouhodobou dohodu postavenou na partnerství. A hlavně na vzájemném sdílení rizik i přínosů. To v současné době běžné spotřebitelsko-odběratelské vztahy nenabízí.“ vysvětluje Jan Valeška, jeden ze zakladatelů Asociace místních potravinových iniciativ (AMPI), která stojí za rozvojem komunitou podporovaného zemědělství v České republice
zdroj: NSZM
Komunitní minizahrádky v Praze 4
Podporu drobným pěstitelům zeleniny či bylinek do kuchyně, kteří se rozhodnou provozovat třeba společně se sousedy minizahrádky formou takzvaného komunitního sázení, nabízí radnice Prahy 4. Vyzvala obyvatele městské části, aby se do poloviny dubna ozvali s tipy na místa, která by se ke zřízení malých záhonků hodila. Vybrány pak budou čtyři lokality vhodné k osázení – přičemž městská část nejenom poskytne pozemek, ale zajistí i substrát a sazenice.
Podporu pěstitelům, kteří se o zahrádku budou dále starat, nabídne i sdružení Kokoza, které je známé jako propagátor kompostování a městského zahradničení „pro vlastní potřebu a pro radost“. Starosta Petr Štěpánek (Trojkoalice/Zelení) věří, že společné pěstování nejen občanům pomůže obohatit jejich jídelníček vlastními produkty, ale také přispěje k oživení: jak veřejného prostoru, tak mezilidských vztahů.
zdroj: NSZM, Deník.cz
Jahody – přehled farem
Ty pravé, české jahody si můžete natrhat u českých pěstitelů. Ministerstvo zemědělství nabízí přehled jahodových farem, kam si můžete dojet natrhat. Sklízí se obvykle až do července. Než však pro ně vyrazíte, vždy si ověřte otevírací dobu a dostupnost. Oboje se totiž často mění podle počasí.
zdroj: Ekolist
náhledový obrázek: ilustrační pixabay
Týden udržitelného rozvoje v České republice 2017
tématické články najdete v ON pod štítkem ETUR 2017
Otevřené noviny
https://otevrenenoviny.cz/