Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Neziskovky: nejsme pijavice a Zemanovu omluvu nečekáme

Motto: Neziskové organizace jsou charakterizovány jako takové organizace, které nevytvářejí zisk k přerozdělení mezi své vlastníky, správce nebo zakladatele. Zisk sice mohou vytvořit, ale musí ho zase vložit zpět do rozvoje organizace a plnění jejího poslání.
neziskovky.cz  ZDE.

„Neziskové organizace pokládám za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvávám. Sám bych změnil jejich financování tak, že za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní. A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly. V případě některých těchto neziskových pijavic by to samozřejmě bylo jenom dobře,“ “ Miloš Zeman, tč. prezident ČR.

Takže neziskovky = pijavice. To je kuriózní rozměr populismu, pravděpodobně vycházející z představy, že „slušný člověk přece žádné neziskovky nepotřebuje“. Zároveň je v něm cítit specifická příměs klausismu 90. let, kdy bylo ideově žádoucí, aby se každý staral sám o sebe. A altruisté, zejména ti spolčení mimo státní struktury v tzv. občanské společnosti, byli podezřelí.

Tento pohled v některých lidech zakořenil a intenzivně ho sdílejí dodnes. Zakyslost přetrvává…

Tradiční český materialista má pocit, že je mu tu předhazováno, aby se cítil zahanben. Dokonce to bere jako provokaci…Miloš Zeman svými výpady vůči neziskovkám neříká nic senzačního, buřičského, neprolamuje tabu. Je to jen kypření názoru, usazeného v hlubinách poloanonymních internetových diskusí…

Předhazovat neziskovým organizacím, a tedy i lidem, kteří v nich působí, že jsou pijavice, je ohavné. Zemanův dodatek „čest výjimkám“ nemá význam, není jasné, o jaké výjimky se jedná, plivnuto bylo na všechny. I na ty, kteří konají svrchovaně užitečnou, jednotlivcům i veřejně prospěšnou práci. Prezident nerozlišuje „dobré“ a „špatné“ neziskovky, jde vstříc mindrákům jako málokdy…
Jan Lipold, 7.6.2016? Atuálně.cz, celý článek ZDE.


Prohlášení Rady vlády pro nestátní neziskové organizace ze dne 9.6.2016
Rada vlády pro nestátní neziskové organizace považuje za nevhodné, aby představitelé státní moci vydávali neodůvodněná kritická stanoviska k práci nestátních neziskových organizací v České republice. Řada těchto organizací vykonává prospěšné aktivity a služby, které jsou využívány nejen občany a institucemi, ale  i veřejnou správou ku prospěchu země. Taková prohlášení vyvolávají nespravedlivou nedůvěru veřejnosti k neziskovém sektoru jako celku.

Apelujeme na představitele státní moci, aby jako veřejné osobnosti vždy pečlivě uvážili a doložili  svá tvrzení, a to jak v případě kritiky, tak i pochvaly vybrané nestátní neziskové organizace.
Zveřejněno na stránkách úřadu vlády.


Prohlášení, které 8. 6. 2016 vydala Diakonie jako reakci na slova prezidenta republiky o financování neziskových organizací, tedy k výroku hlavy státu, která „neziskové organizace pokládá za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvává.“
:
Diakonie ČCE je také nezisková organizace. Patří k těm největším, denně pomáhá tisícům lidí u nás i ve světě.
Diakonie je otevřená bez rozdílu všem – tedy i Miloši Zemanovi. Pokud bude mít pan prezident zájem, rádi jej pozveme k návštěvě služeb, jež Diakonie provozuje.

Nabízí se především domovy pro seniory, ale také speciální školy, chráněné dílny, azylové bydlení pro matky s dětmi, domovy pro lidi s nízkofunkčním autismem atp. Rádi také panu prezidentovi zprostředkujeme schůzky s našimi klienty či jejich příbuznými nebo opatrovníky. V rozhovoru s nimi si může pan prezident ujasnit, v čem jsou služby Diakonie naší společnosti prospěšné.

Jak Miloš Zeman často zdůrazňuje: „Jen hlupák nemění své názory.“ Nabízíme tedy panu prezidentovi příležitost, aby svůj poněkud extrémní názor na financování neziskových organizací konfrontoval s realitou – a změnil.
http://www.diakonie.cz/o-diakonii/


Vyjádření organizace Člověk v tísni ze dne 6. 6. 2016  k Zemanovým výrokům na adresu neziskových organizací:

Pan prezident dnes v rozhovoru pro Blesk prohlásil, že „neziskové organizace pokládá za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvává.“ Před vlastním zvolením mluvil jinak. Dokonce se s Člověkem v tísni chtěl setkat jako se zástupcem „autentického sdružení“.

Navíc dnes v rozhovoru řekl, že „za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní. A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly.“ To je od pana prezidenta pěkné, ale tím by je proměnil v ziskovky a popřel jejich smysl, pomáhat s rozpočtem v černé nule. Jistě svůj požadavek uplatní v případě Klokánku, který dlouhodobě podporuje.

Navíc, pokud by chtěl neziskovky rušit, musel by kromě nás zrušit i devět sportovních svazů, Armádu spásy, českou katolickou charitu, Horskou službu nebo Český olympijský výbor. Možná by stačilo omezit bezmála půlmiliardový rozpočet hradní kanceláře?

Pan prezident také zapomněl, že další neziskovky pomáhají za státní peníze desetitisícům lidí, kteří by jinak zůstali bez opory. Seniorům, handicapovaným, chudým dětem, narkomanům, bezdomovcům, nemocným a slabým. Nic z toho by nebylo možné bez tvrdé každodenní práce nadšenců, kteří svou práci dělají zdarma nebo za zlomek toho, co by dostali v korporátní sféře.

Pokládáme podobná slova od pana prezidenta za velmi neslušná.
Bylo by slušné se omluvit, ale nejsme naivní.

Člověk v tísni – aktuální rozhovor se Šimonem Pánkem z 10.6.2016 na DVTV ZDE.

 

Neziskové organizace se v poslední době staly oblíbeným terčem nenávisti. I prezident Miloš Zeman neodolal a navrhl jejich zrušení. Největšími neziskovkami u nás přitom nejsou humanitární organizace, na které kritici útočí, ale především sportovní svazy…Řečeno sportovní terminologií, pomyslným šampionem mezi neziskovkami se stal fotbalový svaz. FAČR jen v loňském roce inkasoval ze státních prostředků 314 milionů korun..Pelta nedávno vyjádřil prezidentovi velký dík za zprostředkování spolupráce s Čínou, jejíž společnost bude v nejbližších dnech představena jako nový sponzor fotbalové ligy.

…Organizace, které se angažují v pomoci sociálně slabým, handicapovaným, chudým, lidem na společenském okraji, ale budou jen těžko podnikat ve své oblasti zájmu. Pokud by dokázaly na těchto lidech vydělávat, prezidentovými slovy „ke každé státní koruně získat další korunu“, teprve pak bychom o nich mohli mluvit jako o pijavicích, akorát by tentokrát nesály peníze ze státní pokladny, ale z lidí, kteří potřebují pomoc…Stát přitom paradoxně díky neziskovkám v sociální sféře naopak ušetří, protože alternují služby, které by jinak musel zajišťovat v plné šíři veřejný sektor.

V každém případě pokud příště Zeman či někdo jiný bude mluvit o „neziskových pijavicích“, je třeba mít na paměti, že to nejsou jen „sluníčkoví milovníci migrantů a chátry, co nechce makat“, ale i sportovní svazy či horská služba.

Financování neziskovek ze státního rozpočtu (2014)

 Fotbalová asociace ČR  337 milionů Kč
 Česká unie sportu  155 mil. Kč
 Člověk v tísni  145 mil. Kč
 Český atletický svaz  141 mil. Kč
 Horská služba  128 mil. Kč
 Český olympijský výbor  118 mil. Kč
 Český svaz ledního hokeje  117 mil Kč
 Slezská diakonie  106 mil. Kč
 Český tenisový svaz  100 mil. Kč
 Autoklub ČR  100 mil. Kč

Celý komentář Vojtěcha Ondráčka, 8.6.2016, na zprávy.tiscali.cz ZDE

 

 

Související příspěvky