Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Minulý týden aneb listování novinami 13. – 19. 12. 2021: máme novou vládu a bouři v Českém rozhlase. A jak to bude se stavebním zákonem?

O čem psaly české noviny v týdnu od pondělí 13. do neděle 19. prosince 2021?
Otevřené noviny pro vás připravily výběr v pravidelném článku „Minulý týden aneb listování novinami“.

 

Online na iRozhlas ZDE.

Související:

Obdivovatelé „geniálního stratéga“ Miloše Zemana, kteří se z nějakých důvodů rekrutují hlavně z řad politiků hnutí ANO – a pokud jde o novináře, tak z holdingového tisku –, by možná mohli pomalu začít připouštět, že Zeman už není, co býval.

Celé jeho druhé funkční období je jedna velká porážka. Čínské investice selhaly, síť ruských špionů se sídlem na pražské ambasádě byla rozprášena. Kanál Odra–Labe–Dunaj končí jako čára v mapě. Michal Koudelka je dál v čele BIS. Prezidentův poradce Martin Nejedlý přišel o diplomatický pas. Kancléř Mynář je dál trestně stíhán. Plán držet Andreje Babiše u moci navzdory výsledkům voleb selhal. A teď byl Miloš Zeman dotlačen ke jmenování vlády, kterou nechtěl, ve složení, které nechtěl…

Celý komentář Petra Honzejka z 15. 12. 2021 ZDE.

16. prosinec 2021 se nesl ve jménu Českého rozhlasu, kterým otřáslo včerejší oznámení, že se má šéfkou zpravodajství stát nechvalně proslulá Jitka Obzinová. O této chystané personální změně jsme přinesli hned několik textů.

Zaměstnanci se bojí ztráty nezávislosti, petici proti nové šéfce podepsalo už přes 260 zaměstnanců rozhlasu. Řediteli veřejnoprávního média Renému Zavoralovi adresovali dopis, kterým proti angažmá Obzinové protestují. Redaktoři vyjádřili nesouhlas také na sociálních sítích, kde se společně ohradili s heslem #nebudemezticha. Zavoral už se sešel se zástupci redakce. Jak zjistil Deník N, chtěli se s ním sejít už včera, Zavoral však nebyl k zastižení.

Profil Reného Zavorala jsme přinesli zde. V minulosti čelil pochybnostem například kvůli svým vztahům se současným osazenstvem Pražského hradu.

A proti ženě, která v minulosti ohýbala zpravodajství k obrazu svému, se ohradilo i vedení Sněmovny. Personální změny kritizovala předsedkyně dolní komory Pekarová Adamová či místopředseda Jan Bartošek. Podle expertů by se však svých komentářů měli politici spíše zdržet. „V jejich kompetenci a odpovědnosti jsou mediální rady, ne manažeři,“ řekl Deníku N analytik a editor serveru Digizone.cz Filip Rožánek.

Jak na Obzinovou vzpomínají její exkolegové? Z jejich výpovědí nepůsobí Obzinová jako někdo, s kým byste zrovna chtěli sdílet dvojdomek. Za doby jejího vedení Primy například televize odvysílala zcela vážně míněnou reportáž o chemtrails. Jindy zase dávala směrem do redakce pokyny, jak vykreslovat uprchlickou krizi. Ve vysílání tak dostával prostor například dnes už pozapomenutý protiislámský aktivista Martin Konvička.

Zdroj: Notes Deníku N, 16. 12. 2021

Novináři z Českého rozhlasu nesouhlasí s rozhodnutím jmenovat ředitelkou zpravodajství Jitku Obzinovou, usvědčenou z manipulace zpravodajství.

Jejich argumenty shrnuje otevřený dopis, který poslali ve čtvrtek 16. 12. 2021 generálnímu řediteli René Zavoralovi a který HlídacíPes.org přináší v plném znění: ZDE.

Zdroj: HlídacíPes.org, 16. 12. 2021


AKTUALIZACE 17. 12. 2021:

Jitka Obzinová po protestech nebude ředitelkou zpravodajství Českého rozhlasu

 

 

Zemanova porážka, podobně jako ohlášený odchod policejního prezidenta jsou dobrá znamení.

Připomeňme si, že právě postup Policie se jeví jako jedna z hlavních příčin, proč dosud neznáme pravého viníka otravy řeky Bečvy. Policie dokonce vyšetřovala, kdo dává Deníku Referendum informace, a policejní prezident Švejdar nás tehdy napadl v tiskové zprávě (více informací zde). Nyní je šance, že se věci hnou z místa. Budeme na tom pracovat.

Naopak už se bohužel objevují i příznaky toho, že vláda nebude dostatečně důsledná a hned začne slevovat z některých klíčových předvolebních slibů.

Jedním z nich byl závazek opravit katastrofickou novelu stavebního zákona, kterou vláda konsorcia ANO-Agrofert korupčně ušila na míru developerům. Ze svého předvolebního slibu ale demokratická většina couvá, a to ještě ani není ve vládě. Svým postupem jde na ruku silné finanční lobby v Hospodářské komoře. Přesně takováto selhání ale nakonec nevyhnutelně povedou ke ztrátě důvěry občanů a k návratu oligarchie k moci.

Zdroj: Deník Referendum, 17. 12. 2021

Související v ON:

Nová česká vláda: trpělivost přináší růže, psi štěkají a karavana jde dál

 

Předchozí „Minulý týden“ v ON:

Minulý týden aneb listování novinami 29. 11. – 5. 12. 2021: poklonkování v lánském obludáriu a minulost ODS v budoucím ministru spravedlnosti. Zdravotníci v nouzi

Související příspěvky