Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Novela lesního zákona zůstala stát v půli cesty. Zdevastované české lesy dostaly naději, skutečná pomoc je stále v nedohlednu

V pátek 13.9.2019 Poslanecká sněmovna ČR ve třetím čtení schválila novelu lesního zákona.

Původní bezzubou vládní novelu doplnilo několik pozměňovacích návrhů. Podle poslance Pirátů Radka Holomčíka však novela v této podobě nijak nepřispěje k řešení kůrovcové katastrofy, ani nijak výrazně neusnadní samotnou obnovu poničených porostů.

Prošlo však několik pozměňovacích návrhů, které Piráti podali společně s TOP09: výrazné omezení možnost zcizit státní lesy, změny usnadňující přestavbu lesů a zvýšení biodiverzity a také klíčová změna mysliveckého zákona, lživě označovaná jako přílepek.

„V lesním zákoně je třeba změnit řadu věcí a tato novela zůstala stát v půli cesty. Pozitivní je alespoň to, že se nám podařilo omezit možnosti, jak privatizovat státní lesy, což je věc, o které se hovoří v kuloárech dlouho. Považovali bychom to za naprosto zásadní problém. Stejně tak se podařilo protlačit potřebné změny mysliveckého zákona, protože přemnožená zvěř je v současnosti hlavní bariérou obnovy poničených lesů,“ komentuje výsledek poslanec Pirátů Radek Holomčík.

„V současné situaci stavu českých lesů již není možné nadále čekat, potřebujeme silný zákon, který bude řešit aktuální problémy i budoucnost. Slova ministra zemědělství Tomana, který pronesl na plénu, že “připravuje přípravu koncepce”, mluví jasně – žádná systémová změna se zatím ani nezačala připravovat. I proto jsem na plénu vyzvala poslance k podpoře pozměňovacích návrhů TOP 09 a Pirátů, které měly potenciál výrazně napravit způsob hospodaření v českých lesích, podpořit obnovu lesních ekosystémů a vytvořit podmínky pro budoucí zdravé lesy, které by odolávaly škůdcům i postupující změně klimatu. Velmi smutné je, že poslanci většinu našich návrhů nepodpořili a zdevastované lesy tak budou čekat na to, než ministerstvo připraví přípravu koncepce,“ říká pirátská předsedkyně výboru pro životní prostředí Dana Balcarová.

TZ  13.9.2019 “ Poslanecká sněmovna schválila polovičatou novelu lesního zákona“ na https://www.pirati.cz/

 

„…Více než rok se spolu s lesníky, odborníky a vědci snažíme zajistit českým lesům budoucnost. Díky vašim 61 tisícům podpisů pod výzvou a dopisům na podporu dobrých pozměňovacích návrhů v lesním zákoně dnes (13.9.2019) poslanci a poslankyně ve třetím čtení udělali významný krok k záchraně našich lesů!
Uznali, že je potřeba znovu nastolit rovnováhu mezi lesem a zvěří. Díky této úpravě už malé stromky nebudou umírat kvůli okousání a mohou dorůst. Podařilo se nám společně s vámi prosadit bohatší domov pro třetinu lesních druhů, protože poslankyně a poslanci podpořili ponechání mrtvého dřeva v lese. A aby toho nebylo málo, nemusíme se nyní ani obávat toho, že se státní lesy začnou prodávat!
…rozhýbali jsme politiky, kteří o zásadních změnách nechtěli před rokem ani slyšet. Nyní zákon míří do Senátu, kde budou muset senátoři a senátorky vyřešit další příčiny lesní kalamity – pozměňovacími návrhy. To i díky vám. Pojďte společně s námi dotáhnout záchranu lesů do konce.“

Připojte se k našim dárcům a dárkyním.
Nejen lesům je každá koruna dobrá. ZDE!


Články, informace a pozvánky s tématem lesů a lesního hospodářství
najdete v ON
pod štítkem Lesy.

 

Předchozí v ON:

Žádáme poslance a senátory, aby směřovali lesy k odolnosti vůči suchu, klimatické změně i vůči budoucím kalamitám a zpomalili dramatický úbytek biodiverzity!

Související příspěvky