Výlety bez bariér

K ZAMYŠLENÍ: KŘÍŽEM KRÁŽEM ČESKEM BEZ BARIÉR

Léto je v plném proudu: slunce, vítr, vůně lesa a rozkvetlé meze, občerstvení ve stánku u cesty. Možná i nějaký ten ovád, drobné nepohodlí, přeprška. Všichni to známe a celý rok se na zážitky z letních pobytů a cest těšíme… Jenomže NE VŠICHNI. Mezi ty, kterým jsou tyto radosti odepřeny, patří lidé na vozíčku.

Samozřejmě lze namítnout, že se bezbariérové přechody víceméně budují, že některé zámky a hrady jsou bezbariérové nebo částečně bezbariérové, totéž může platit o parcích atd. atd. Vše může (a nemusí) být někde nějak podchyceno, může (a nemusí) odpovídat aktuálnímu stavu. Stačí si sednout k internetu a googlovat, aby člověk zjistil, v jak tristním stavu je většina stránek, které nabízejí údajné informace o možnostech výletních tras pro vozíčkáře. A i ty nejlepší nabízejí pořád totéž: nějaký historický objekt, případně přilehlý park či zahradu – a nic. Ale cestu přírodou, třeba i s nějakou tou pamětihodností, ale určitě s větrem ve vlasech, bzučením čmeláků a výhledy na horizont nenabízejí. Slyším, jak křehký senior, který si do vozíčku sám nepomůže, natož aby ho fyzicky zvládal, uvnitř hlasitě volá: Chci ven, pustťe mě ven! PROSÍM!

Proč celé toto zamyšlení? Proto, aby upozornilo na čestnou výjimku a na velikou šanci pro všechny milovníky toulek přírodou s vozíčkem. Před časem vznikl „Bezbariérový průvodce Královéhradeckým krajem“, a to ve formě mapy i kapesního průvodce. Nejenže jsou obě verze průvodce vytištěny na kvalitním papíru, který se hned tak nezničí, a jsou tak vesele  barevné, že k cestám přímo vybízejí. Ale především mapují turisticky důležité lokality České republiky, ze kterých si může vybrat opravdu každý: Český ráj, Krkonoše, Orlické hory, Kladské pomezí, Hradecko. Průvodce je volně ke stažení, získat se dá v informačních centrech Královéhradeckého kraje.

Lákavé jsou všechny trasy: třeba ta ze Špindlu do Labského dolu nebo z Pece do Obřího dolu, Naučná stezka Bedřichovka zní taky zajímavě. Nebo si to zamířit z Nového Města nad Metují rovnou do Pekla? Konec konců proč ne, všichni ti izolovaní a opomíjení senioři-vozíčkáři vědí, že peklo je někde docela jinde.

převzato z IDS červenec 2017
náhledový obrázek: ilustrační pixabay

Související příspěvky