Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

10 tisíc kroků v roce 2021: říjnová výzva pro Českou republiku

V dubnu 2021 proběhlo historicky první kolo Výzvy 10 000 kroků – cesta ke zdraví. Akce se zúčastnilo bezmála čtyři tisíce lidí z celé České republiky, kteří znovuobjevili kouzlo a přínosy „obyčejné“ chůze. 

V září otevíráme registraci pro druhou, tentokrát říjnovou výzvu.

Cílem akce je navrátit chůzi zpět do všedních dnů, motivovat k pravidelnému pohybu a pomoci městům vytvářet příjemná místa pro život. Speciálně se výzva zaměřuje na ty, kdo potřebují motivaci nejvíce – tedy na seniory a lidi s vyšším BMI. Nejde o to denně ujít 10 000 kroků, ale chodit více než dosud a hlavně pravidelně. Každý si určuje, jaké jsou jeho možnosti a kde má své hranice.

Nápad vznikl během lockdownu, kdy jsme všichni byli vystaveni náročným zkouškám. Lidé se zdravým životním stylem a pravidelným pohybem v této situaci měli větší šanci zůstat zdraví a obstát. Aby byl organismus odolnější, není nutné ujít celých 7,5 km, které odpovídají 10 000 kroků v hlavním sloganu výzvy. Důležitější než objem je spíše pravidelnost, svižné tempo a příjemné prostředí.

Aktivitu si mohou účastníci výzvy monitorovat na jakémkoliv zařízení a následně ji nahrát do speciální webové aplikace. Body, které účastníci získají za každý nachozený kilometr, se přepočítávají koeficienty, a tak lidé starší a lidé s vyšším BMI dostanou za jeden kilometr více bodů, než lidé mladší a štíhlejší. Snahou je umožnit všem umístění na prvních místech „výkonnostního“ žebříčku s ohledem na individuální možnosti. Na účastníky s nejvyšším počtem nasbíraných bodů čekají zajímavé ceny. 

Novinkou pro říjen 2021 bude individuální virtuální pouť po naší republice a osobní fotopříběh s účastnickým listem.

Tato část není soutěžní, každý v ní pracuje jen s osobními cíli a snaží se jich dosáhnout. Na virtuální trase přitom prochází Českou republikou a dozvídá se více o památkách, zajímavých místech i přírodních krásách.


Pořadatelem výzvy je spolek Partnerství pro městskou mobilitu z.s., který se zabývá tématem rozvoje udržitelné městské a regionální mobility a zvyšováním kvality veřejných prostranství. Významným spolupořadatelem akce jsou zapojená města a kraje, která pořádají lokální vyhlášení a komunikují se svými účastníky. Více informací o výzvě, jejích ambasadorech i zajímavostech o chůzi najdete na
www.desettisickroku.cz.

Registrace do podzimní výzvy začíná 1.9.2021

 

 

Související příspěvky