„Dánsko je dlouhodobě celosvětovou vlajkovou lodí organického zemědělství. Teď se ovšem dánská vláda rozhodla posunout se ve svém snažení ještě dále a díky rozhodnutí za podpory dotace 53 milionů eur, které byly na start celo-organického plánu určeny v roce 2015, plynule přejít výlučně na organický systém zemědělství.
Oproti ostatním státům už Dánsko s organickým zemědělstvím pracuje důsledně a dlouhodobě, jejich národní organická značka oslaví 25 let existence, čímž se řadí mezi nejstarší organické značky na celosvětovém trhu. Od roku 2007 se dánský export s produkty organického zemědělství navýšil o celých 200 %. Dánská federální vláda teď stojí před dvěma zásadními výzvami, které chce realizovat: první je přechod tradičního polního hospodářství na přírodní a další pak podpora poptávky po organických produktech.
Vládní cíl je navýšit do roku 2020 jednakrát podíl hospodářské půdy, která bude obhospodařovaná metodami přírodního zemědělství. Nejenže při nakládání se zemědělskou půdou spadající pod kompetenci federální vlády budou respektovány přírodní biodynamické techniky hospodaření, ale vláda také bude aktivně podporovat každého, kdo v sektoru bude pracovat a zabývat se jeho rozvojem, jako například vyvíjením nových technologických konceptů, které zaručí další růst. Zásadní pak je, že se tyto cíle nevztahují na pouhé pěstování plodin, ovoce, zeleniny a obilovin, ale také na chovatelství, například na prasečí farmy.
V první fázi spojí síly ministerstva, regiony a města. Jejich cílem je veřejné stravování, které by mělo být z 60 % organické. Zapojí se školy, školky, zdravotnická zařízení a gastronomická zařízení, která nespadají pod privátní sektor. Národní veřejné instituce denně servírují na 800 tisíc porcí jídla, které by tak mělo být postupně zcela organické.“
zdroj: NSZM, převzato z ČRo Radio Wave