Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Vize pro Labe bez kanálu DOL. Vize udržitelné budoucnosti

 

Arnika představila šetrnou budoucnost pro volně tekoucí Labe

Udržitelný turismus, protipovodňová ochrana nebo revitalizace okolní krajiny pro ekologické zemědělství. To jsou jedna z mnoha možných budoucích využití Labe namísto další regulace a výstavby nesmyslných vodních děl za miliardy korun s pochybnou návratností. Vizi vývoje Labe v následujících letech spolek Arnika shrnuje v nové publikaci.

Labe v roce 2050: Pohled do budoucnosti je zdarma ke stažení

“Labe je jedním z posledních evropských veletoků, který je z velké části nespoutaný betonem. Investice do výstavby plavebních stupňů a regulace koryta budou mít tragické následky pro místní obyvatele i přírodu. Věříme, že především šetrné využívání řeky a okolní krajiny významně prospěje ekonomice a dokáže postavit chudší regiony na nohy,” říká Vlastimil Karlík z Arniky.

Labe se v důsledku klimatické změny potýká s nízkou hladinou kvůli suchu, kterou střídají povodně. Ve svém přirozeném stavu je domovem mnoha rozličných rostlinných i živočišných druhů (1) a dobře chrání před povodněmi rozléváním na přilehlé louky a tvorbou slepých ramen.

Na druhou stranu sílí snahy o výstavbu plavebních stupňů s cílem zvýšit splavnost, což by jedinečnou přírodu nenávratně poškodilo s velmi nejistým výsledkem (2).

Řeka bez dalších regulací a vodních staveb se může stát významným ekonomickým hybatelem regionů, kterými protéká.

Důkazem je turisticky využívaná Labská stezka s postupně rozvíjející se infrastrukturou služeb, do které spadají půjčovny lodí, restaurace, kempy, rybolov a mnoho dalších. Krajina podél řeky je značně postižena intenzivním zemědělstvím a těžkým průmyslem. Její podobu už nyní pomáhá zlepšit ekologické zemědělství s orientací na pěstování lokálních produktů.

 

Poznámky

1) arnika.org: Vláda dnes rozšířila chráněná území kolem Labe. Zamezí tak ničení vzácné přírody https://arnika.org/vlada-dnes-rozsirila-chranena-uzemi-kolem-labe-zamezi-tak-niceni-vzacne-prirody

2) arnika.org: Ministerstvo dopravy chce nový zbytečný posudek na kompenzace stavby jezu u Děčína https://arnika.org/ministerstvo-dopravy-chce-novy-zbytecny-posudek-na-kompenzace-stavby-jezu-u-decina

Chráníme naše životní prostředí │ www.arnika.org

Pro více informací prosím kontaktujte Vlastimila Karlíka (management ochrany přírody: vlastimil.karlik@arnika.org, +420 604 774 153) nebo Jiřího Kaňu (tiskový mluvčí: jiri.kana@arnika.org, +420 606 727 942).

Zdroj: Arnika.org, říjen 2020

 

Předchozí v ON:

Babišova vláda schválila Zemanův kanál. Další tunel nedůvěryhodné vlády a špatného prezidenta. Agrostát česko 2020 Zn. Bez budoucnosti

Související příspěvky