Ne všechno funguje ... Víme o tom a pracujeme na nápravě. Děkujeme za pochopení.

Cyklobarometr šestnácti českých měst 2018

Jak se cítí cyklisté v českých městech? Ve kterém městě se cítí nejlépe a ve kterém nejhůře? A jak si města vedla oproti minulému roku? To zjišťuje druhý ročník ankety Cyklobarometr měst. Využívá metodu podobně zaměřeného velkého „Klimatestu“, který pravidelně probíhá v Německu.

Prostřednictvím on-line dotazníku oslovila Nadace Partnerství ve spolupráci s partnery účastníky kampaně Do práce na kole. Celkem se do hlasování zapojilo 1791 respondentů, kteří odpovídali na 37 otázek. Hodnotit mohli na stupnici od jedné do šesti. Čím nižší celkový průměr, tím lepší výsledek. Města s méně než 25 respondenty nebyla do finálního pořadí zahrnuta.

Na první místo se letos vyšplhaly Otrokovice, které za první místo získají od Nadace Partnerství na tři měsíce sčítač cyklistů v hodnotě 30.000 Kč. Za sebou nechaly druhé Pardubice a třetí Hradec Králové.

Vítězné Otrokovice dostaly výslednou známku 2,78, přičemž platí, že čím nižší celkový průměr, tím lepší výsledek. „Otrokovicím k výbornému výsledku pomohlo pozitivní vnímání propagace cyklistiky a udržované bezpečné cyklostezky. Město pořádá již třetím rokem mezinárodní cyklistický závod až do Slovenské Dubnice nad Váhom. Letos radnice představila rovněž ambiciózní plán na snížení nehodovosti, to vše se mohlo promítnout do celkového hodnocení,“ interpretuje výsledky  koordinátor mezinárodních projektů Nadace Partnerství Daniel Mourek Mourek.

Otrokovice leží na soutoku dvou řek, podél kterých jsou vybudovány páteřní stezky pro chodce a cyklisty. „Naším cílem je propojit síť cyklostezek na území celého města tak, aby se cyklisté cítili bezpečně a mohli se bez problémů přepravit z jednoho konce města na druhý. Tím, že jsou Otrokovice položeny na rovinatém území, využívají obyvatelé Otrokovic, ale i okolních měst, jízdní kolo nejen k turistice, ale také jako běžný způsob dopravy. To má hned několik výhod. Dochází ke snížení emisí ve městě, zabraňuje se tak dopravním zácpám a v neposlední řadě se tím předchází nehodovosti,“ míní místostarosta Otrokovic Jiří Veselý.

Favorit loňských ročníků Hradec Králové skončil za Otrokovicemi s odstupem dvou míst a výslednou známkou 2,87. „Hradci Králové mohlo ubrat na popularitě nedávné uzavření svého času v Evropě průkopnické cyklověže, kvůli sporům mezi zastupiteli a investorem,“ dodává ke ztrátě loňského i předloňského favorita Mourek.

Podívejte se na výsledky i s přehledem otázek ankety (.pdf). Stáhněte si kompletní přehled výsledků (.xlsx)

Zdroj: Cyklobarometr měst – Auto*Mat a Nadace Partnerství
Náhledový obrázek: iustrační

 

Související příspěvky